Work from home – ocazia re-învățării
Îmi aduc aminte anul 2009, într-un curs de Compensații și Beneficii erau listate cu mândrie beneficiile „inedite” cu care unele organizații își răsfățau angajații. Printre cele mai fanteziste, mai ales pentru anumite domenii de activitate, se regăsea „work from home”. În același timp, în lume, multe companii făcuseră deja o practică din asta, dar în România, pentru a putea implementa o astfel de facilitate aveai nevoie de ceva imaginație că să poți acomoda în primul rand legislativ și apoi cultural lucrul de acasă.
Timpul a trecut, soluțiile legislative au permis-o apoi, însă mai lipsea ceva. Aș îndrăzni să spun că pentru unele organizații elementul lipsa a fost și încă este, încrederea. Încrederea că angajații își pot desfășură activitatea acasă, că vor acorda atenția cuvenită responsabilităților, că vor fi corecți și nu vor ‚fura’ din timpul angajatorului pentru a se preocupa de alte activități casnice. Lipsa încrederii generează oricum destule disfuncții la nivelul organizațiilor, punând presiune pe relațiile de subordonare, interdepartamentale, între headquarter și locații.
Trăim însă într-o perioadă dificilă, o situație fără precedent, cu care nu s-a mai confruntat nimeni până acum și cu multe variabile necunoscute. Pandemia coronavirusului schimbă fundamental modul în care operează multe organizații. Multe companii din diferite sectoare de activitate au luat măsuri de precauție pentru a-și proteja angajații de răspândirea acestui virus, urmărind în același timp continuarea operațiunilor. Nu au fost decizii ușoare, lipsind atât echipamentele și sistemele pentru a putea implementa lucrul de acasă aproape peste noapte, dar și capitalul de încredere. Unii angajatori au preferat să încheie contractele de muncă, altele să folosească același echipament la mai mulți angajați, unii încă mai caută soluții. Alți angajatori s-au repliat cu mai multă ușurință, mai ales dacă aveau deja lucrul de acasă drept posibilitate limitată înainte de pandemie.
O schimbare la nivel de organizație poate părea mai facil de adoptat în caz de necesitate – lipsa echipamentelor se rezolvă prin achiziții, lipsa sistemelor, prin experiemente, încercări și erori, dar schimbarea la nivel comportamental și atitudinal? După numeroase cursuri susținute de Management al schimbării, am văzut persoane care au încercat, care au reușit sau au amânat eforturile, gasindu-și diverse justificări. De data aceasta însă ceva este diferit. Este altă miză. Acum, nu prea se poate altfel. Fiecare dintre noi își găsește propria motivație, însă acest proces de conștientizare poate fi uneori anevoios. Participanții din programele PEP implementate în această perioadă ne confirmă dificultatea de a se adapta la noul context. Cei pe care i-am observat reușind au fost cei care au preluat elementul schimbării și l-au transpus în practici și metode personale, fiecare în ritmul sau și nu că urmare a unui curs de 1-2 zile. Dacă faci ce ai mai făcut, vei obține ce ai mai obținut, spunea Abraham Maslow. În contextul nostru, s-ar traduce așa: dacă vei încerca să lucrezi de acasă așa cum lucrai și când erai în birou, vei obține aceleași lucruri, dar acasă: job-ul nu întotdeaua finalizat, lucru peste program, stres, iar în plus, relații alterate – semi-alterate, pentru că de data aceasta, în jurul tău sunt și cei dragi ție, pentru care nu ești disponibil. Te vor cunoaște într-o alta ipostază, uneori nu cea mai flatantă. Copilul vă fi surprins că nu ești disponibil când vrea el, soția / soțul vă face cunoștință cu profesionistul care luptă pentru resursele proiectului sau care strânge din dinți și răbufnește în casă după teleconferința cu șeful, partenerul de viață va întâlni responsabilul de buget care deleagă sarcini cu seriozitate sau care trântește lucrurile pentru că frustrarea atinge cote înalte, odată cu solicitarea unui raport care nu folosește nimănui… și putem continua cu multe exemple.
Și cum în ultimii ani devenise un subiect titrat frecvent – armonie între viață privată – viață profesională, iată că realitatea ne dovedește că este o singura viață, a noastră. În același timp aș îndrăzni să presupun că mulți dintre noi, nu am absolvit niciun curs despre cum să muncești eficient. Fiecare a învățat din mers, și-a observat colegii, șefii și a aplicat cum a crezut.
Pentru a fi o companie plăcută, în primul rând pentru noi înșine, trebuie să re-învățam să muncim. Să fim eficace, să evităm emoțiile negative și să câștigam timp. Dr. Pendl & Dr. Piswanger România vine în întâmpinarea companiilor cu instrumentul perfect, un program online PEPⓇPersonal Efficiency Program care oferă soluții practice pentru îmbunătățirea proceselor de muncă de birou, ajutând angajații companiilor să își crească eficiența, să obțină mai mult timp cu mai puțin efort de oriunde ar lucra și să-și creeze o armonie între muncă și viața personală. Urmând pașii și principiile PEPⓇ fiecare participant câștigă mai mult de 1 oră pe zi ce generează o rentabilitate a investiției de 52% la 3 luni, lucru dovedit deja de companiile care au adoptat acest stil de lucru și l-au integrat în climatul organizațional.
De exemplu, intr-una dintre organizatiile cu care am lucrat recent, doar optimizand timpul alocat intalnirilor recurente si structura / agenda lor am sesizat deja o reducere a timpului de lucru. Adaugand si o organizare eficienta a folderelor comune cu arbore de foldere agreat intern si denumiri standardizate ale documentelor din interiorul lor am reusit sa economisim mai mult de 1,5 ore in fiecare zi per angajat.
Istoria a demonstrat intodeauna că o situație de criză nu ne face decât mai puternici și mai pregătiți pentru ceea ce urmează. Acum este momentul, încurajați de situația dată, de miza personală a fiecăruia să folosim instrumente de formare și dezvoltare online, să acordăm atenție micilor detalii care fac diferențe mari în modul nostru de lucru. Pentru o mare parte dintre noi, munca de acasă este și cel mai probabil vă rămâne și după diluarea pandemiei, noua realitate. Organizațiile pot investi în ceva ce nu au mai făcut până acum la nivel individual – să-i ajute pe angajați să muncească mai eficient.
Echipa P&P